Badkikkers!!

Dat de wereld oneerlijk verdeeld is merken we op vele manieren in dit land...

Als we het al niet merken aan ‘de verschillen tussen blank en zwart', banenverdeling en vergelijking van de huizen die hier staan.... Dan hebben we het afgelopen weken wel gemerkt aan de verdeling van de huisjes in Venda en of in vergelijking met ons leven in Kaapstad.

(Maandag 4 oktober) Na een rit van 4,5 uur richting het noorden van Zuid-Afrika (Limpopo) komen we aan bij onze eerste stageschool. We worden hartelijk ontvangen en meteen begint het geknuffel al... (goed begin van de 2 week!). Jentje, Corine en Anneberthe zullen op deze school gaan stagelopen en we werden begeleid naar het huis waar zij zullen verblijven. Hier aangekomen keken we onze ogen uit; een enorme flatscreen tv, 2 badkamers en heerlijke grote bedden. We vroegen ons af hoe ons huis er uit zou zien...

We reden door naar onze school, en daar aangekomen werden we ook vriendelijk ontvangen. We moesten echter wel EVEN wachten voordat we naar ons huis toe konden want de persoon waarbij we verbleven was nog even aan het werk. Prima, zou je denken totdat we uiteindelijk bijna 3 uur later (Afrika tijd?!) dan eindelijk richting ons huis gebracht werden. (Wel werd er in de onderliggende tijd heel trots verteld dat er elektriciteit in het huis aanwezig was...?!) Toen we dan uiteindelijk met onze gastvrouw richting ons huis konden, reden we een voor ons arm uitziend dorpje in... Bij elk huis dat we passeerden hoopten we vurig dat we toch nog verder door zouden rijden, tot we stopten bij een redelijk mooi geel huis. Dit zag er allemaal nog goed uit... totdat we achter de volgende punten kwamen:
1. De WC een Longdrop was, oftewel een soort van stenen dixie, alleen zijn de dixie's in NL dan nog net iets hygiënischer ;)
2. De douche alleen een gietijzeren teil was... waarin we de rest van de week elke keer in een laagje van 10cm (met geluk warm) water konden badderen.
3. Het enige stromende (grond)water uit een kraantje in het midden van de tuin komt...

Toen we dit eenmaal hadden verwerkt met een hoop gegiechel, gingen we ons klaarmaken voor het avondeten: Mieliepap met Kip, klinkt misschien nog wel lekker totdat je letterlijk alle delen van de kip in de pan ziet drijven. De kop, met snavel wijd open, en de poten lagen lekker te drijven tussen de andere delen. Weg eetlust, ook dit werd nog heerlijk weggegiecheld... totdat het tijd was om in bad te gaan. Erachter gekomen dat we met z'n tweeën tegelijk in bad MOETEN van Big Momma, gingen Karlien en Henny als eerste in bad. Na een grondige inspectie (op spinnen die aan het plafond hangen) gingen ze samen met hun badkikkers in bad. We hoorden namelijk opeens een enorm gegil. Het geval was: er zat een kikker naast het bad...

... Het was een ‘heerlijke' eerste dag...

In de dagen erna zijn we wel meer gewend en was het ook nog wel vol te houden. Big Momma kookte wat fatsoenlijker eten voor ons en zorgde als een echte Mama voor ons. Ze hield alles goed in de gaten; Zo kreeg Marcella nog commentaar op haar badderen en rijstijl (te hard), en ik nog op me eetlust (veel te dun voor Afrikaanse begrippen)!

De stage was echter fantastisch. Henny en ik hadden de eerste week met ze tweeën een eigen klas van 42 kinderen. De juffrouw had namelijk wat ‘Afrika'-tijd opgenomen. Ze was nog niet terug van haar vakantie uit Zimbabwe en dus had de klas ‘gewoon' een week geen les. We hebben de eerste week de kinderen lekker veel liedjes geleerd en allemaal leuke dingen gedaan. Helaas was de juffrouw afgelopen maandag weer terug. Toen hadden we geen eigen klasje meer en werden we weer geconfronteerd met ‘Afrikaanse discipline'. De juffrouw liep met haar takje in de hand door de klas en wanneer een kind weer niet luisterde, voelde deze het ook meteen.

De ervaringen die we deze twee week hebben opgedaan waren fantastisch. En als je het vergelijkt met het luxe jetset leven dat we in Kaapstad hebben gehad, zie je ook een beetje de verschillen in dit mooie en grote land. In Kaapstad hebben we ook veel gedaan; regelmatig uit eten, walvissen gespot, paragliden (fantastisch om van zo'n berg af te rennen), zeiltocht(je), in de Indische oceaan gezwommen, cape point bezocht en uiteraard wijn geproefd op de meest luxe wijnboerderijen. En zo'n huisje met uitzicht op de Indische oceaan... is toch echt wat anders dan een huisje met uitzicht op alleen maar wat rood zand en geiten, koeien en kippen die over ‘de straat' lopen.

Dat Zuid-Afrika een bijzonder mooi land is, is nu wel duidelijk voor ons!!
& Ons geniet dit nog baie!!!

Wist je dat:

- Het luxe huis achteraf heel vaak geen elektriciteit en of water had... en hun buurvrouw vervolgens zei: ‘Ach, dat gebeurt ongeveer elke week!'
- Deze meiden vervolgens ook nog de hele tijd met z'n 3en in een 2 persoonsbed moesten slapen... (hadden wij het toch nog niet zo slecht!)
- De kikker Henny wel bijzonder leuk vond, en daarom met nog 3 vrienden weer een keer bij haar kwam badderen.
-Wij 's avonds in het donker liever naast het huisje van de WC plasten, dan op de 'WC' (hygiënischer).
- We ook nog op bezoek moesten bij de Chief van het dorp, en deze voor ons knielde en ons een fles 7-up cadeau gaf, heel bijzonder!
- Nadat ik tegen een leerkracht had gezegd dat we thuis eigenlijk elke dag iets anders eten ('s avonds), we ook meteen elke dag iets anders kregen...
- Dat Karlien daar vervolgens niet zo blij mee was omdat we toen geen vetkoeken (oliebollen) meer kregen...
- Ik snachts twee keer bijna boven op Marcella heb gezeten vanwege nachtmerries over grote grijze spinnen...
- Dat het een week koste om de familiebanden van onze gastvrouw uit te zoeken... aangezien er 3 mensen uit verschillende gezinnen in haar huis woonden...
- Dat we ongeveer allemaal 2x ten huwelijk zijn gevraagd..
- Dat zelfs de dominee van de kerk dit erg aanmoedigde, ze had nog wel wat donkere jongens uit de kerk in de aanbieding en we moesten ons maar mengen. (Citaat: ‘dan wordt de wereld mooi gekleurd!')
- Wij vervolgens 100 rand van de vrouwelijke pastor kregen, omdat we haar nooit moesten vergeten!
- Ik nog zoveel meer kan vertellen, maar dit niet doe omdat me verhaal nu al veel te lang is!!

Reacties

Reacties

Hanna

Hee Jikke,
Leuk verhaal weer, je schrijft goed.
Goed om alles een keer mee te maken, weet je ook weer hoe goed je het thuis hebt!

Veel plezier nog, groetjes!

zus Alienke

Hé hoi Jikke,
fantastisch wat je daar allemaal beleeft! Neem het goed in je op en vergeet er niets van... wat een lollig verhaal. We zouden het wel prettig vinden om je ongetrouwd weer terug te zien. Ha, ha....
Groetjes, Jan, Alienke, Marisa en Sofia.

Marieta

Leuk verhaal weer meid! Mooi om te horen dat jullie het toch erg leuk hebben gehad! Goed weekend en tot snel!

Liefs

Aletta

Wat leuk om zo je verhalen weer te lezen!! Nog heel veel plezier daar! ;-)
Liefs!

Annelies

Toffe belevenissen!

Ar

Paragliden, dus toch.......

Janica

wat een verhaal weer meid, maar goed om te horen dat je het nog erg naar je zin hebt! nog bedankt voor je leuke kaartje en tot snel meid xxxx

ps. volgens mij klopt ons biertjekaartje met de verwachtingen van ons niet meer helemaal 'p hhi

Rudy

Hi dit is baie lekker om jou blog te lees, en te sien dat jy besef dat dit 'n mooier land is as nederland! :D met al die mooi plekke en ook die pragtige weer! Hoop dat jy dit nog baie geniet hier!
Groete

linda

Hee meis!!!

Super gaaf om alles te lezen.. Je maakt idd heel wat mee.. Geniet ervan en onthoud alle mooie belevenissen om ze in het echt nog een keer te vertellen ;)

Liefs Linda

pa en ma

we zitten met veel plezier jouw verhaal te lezen, dat jij dit allemaal beleven mag! Geweldig! Geniet de laatste weken nog van dit alles, wees voorzichtig en de lieve groetjes van ons!

Tjerk

He zus, JALOEEEEEEEEEEEEERRRRRRRSSSSSSSSSSS!!! dat ik ben... Jonge jonge een mooie levenservaring die je daar meemaakt, zo te lezen. Doet ons ook nog even beseffen dat die crisis eigenlijk niks voorsteld... we hebben allemaal nog geld om te kunnen toiletteren op een elke dag opnieuw gepoetste en glimmende wc-bril dat is daar zo te horen wel anders.... Hey doe je rustig aan daar en geniet er nog zoveel mogelijk van he..
De groeten daar!

Your big brother

Hermienke

Ha bella!

Ik sluit me aan bij de mensen die zeggen dat je heerlijk schrijft! Je hebt er talenten voor ;-)

Heeft Henny al een vriendje of moet ze nog een van de kikkers kussen?
En dat mooie huis..tja jullie beleven dan in feit toch net iets meer omdat je het niet gewoon bent?

Blij dat je zoveel leuke dingen doet en meemaakt.. nog leuker dat ik weet welke ervaringen je opdoet ;-)
Laten we er een keer een wijntje op drinken in NL.

Pas je goed op jezelf de laatste weken?
Dank voor je lachende oerang oetang...wordt erg gewaardeerd!
Hier is alles nog precies hetzelfde....behalve dan dat het kabinet is gevormd met als premier Mark Rutte.

Lievie geniet er nog van en de groetjes aan Marcella.

Your big sister

Doetie

Hey Jikke!

Wat een leuke verhalen allemaal. Een super belevenis lijkt het me. En als ik dan nu naar buiten kijk naar het trieste Nederlandse weer, benijd ik je wel een beetje ...

Dus genoeg mannelijke belangstelling, begrijp ik. Als je het maar laat, ik zie je graag over een tijdje weer terug.

Geniet nog maar even van deze (waarschijnlijk) once-in-a-lifetime ervaring.

Liefs Doetie
en groetjes van Richard, Mark en Linde.

Juffrou Ellie Knol

Wat heb je een leuke blog! Ik had nog niet eerder gekeken, maar heb alles in 1 keer uitgelezen, zo leuk! Geniet er nog maar heerlijk van!

Hoi Jikke,

Wat een leuk verhaal
Je kunt wel journaliste worden.
Nog veel vermaak daar , geniet er van , nu het nog kan.

PA

Jikke

Hee mensen, Super leuk dat jullie reageren! Bedankt! Ik lees de reacties altijd graag! Hier gaat 't nog steeds goed, we zijn weer lekker in Pretoria en hebben geen last meer van kikkers. Ook kunnen we weer heerlijk douchen... en is het zwembadwater op het moment op de goede temperatuur! :D Ik hoop dat het daar in Nederland ook helemaal goed gaat... En dat jullie het volhouden met die paar graden daar :P Vind het leuk om wat van jullie te horen!! Succes daar (zo'n paar duizenden kilimoters verderop)! Veel liefs mij,

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!